Oplæg til finansloven 2014

Regeringen (Socialdemokraterne, Radikale Venstre samt Socialistisk Folkeparti) er nu begyndt de indledende manøvrer til Finansloven for året 2014. Årets forhandlinger er en delikat balance imellem en opposition, der står meget stærkt i meningsmålingerne, og støttepartiet Enhedslisten, der også står stærkt i meningsmålingerne, ledet af en regering, som fremstår meget svækket i meningsmålingerne.
Regeringens mest direkte støtteparti tolker selv regeringens offensive udspil om forbedringer negativt (Kilder: 1) og leverer desuden konkrete ultimata (Kilder: 2).
Desuden viser meningsmålinger at et flertal af vælgere foretrækker en Finanslovsaftale med oppositionen (Kilder: 3).
Yderligere giver dele af den kommende Finanslov anledning til gnidninger internt i regeringen (Kilder: 4).

Opdatering d. 27/8-2013:
Regeringen har her til morgen udsendt det officielle udspil til forhandlingerne om finansloven (Kilder: 5).
Dansk Erhverv udtaler sig kritisk om udspillet, med en kommentar om at udspillet ikke giver de private virksomheder gode muligheder for at bidrage væksten i dansk økonomi (Kilder: 6).
Den Korte Avis har Laura Glavind forfattet en kommentar om hvordan udspillet er blevet til ud fra de politiske realiteter og det statslige apparat af embedsmænd (Kilder: 7).

Opdatering d. 13/9-2013:
Regeringen er åbenbart midt i en voldsom intern magtkamp. De seneste uges tid har den udspillet sig vha. sagen om den øremærkede barsel, som regeringen har taget af bordet på trods af erklæringen fra side 65 i regeringsgrundlaget (Kilder: 8).
Åbenbart følte skatteminister Holger K. Nielsens (SF) særlige rådgiver Thomas Brahm at det var en god ide at lufte de øvrige ledende regeringsmedlemmers tidligere udtalelser om øremærket barsel. Den 7/9-2013 kostede det den særlige rådgiver jobbet (Kilder: 9).
De følgende dage luftede de Radikales leder Margrethe Vestager udtalelser om at det heller var de Radikales ide at sløjfe løftet om den øremærkede barsel – for blot een dag senere at trække kraftigt i land samtidig med at de Radikales landsformand, Klaus Frandsen, modsiger hende (Kilder: 10).
Selv statsminister Helle Thorning-Schmidt forsøgte sig med en modsigelse af både SFs og den Radikale udlægning af regeringens interne forhandlinger og modtog kort derefter moralsk støtte fra politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten (Kilder: 11).
Og igennem al denne interne uro, så skal regeringen stadig forhandle Finansloven for 2014 på plads med støttepartiet Enhedslisten, som virker mere og mere irriteret på den selv samme regering inklusive en villighed til at blande finanslov med den udenrigspolitiske pine i Syrien (Kilder: 12).

Opdatering d. 26/11-2013:
Regeringen indgår det endelige forlig om Finansloven for 2014.

Meningsmålinger for regeringen siden udspillet:
[pot field1=”A” field2=”B” field3=”F” maxdays=”100″ height=”600″ options=”title: ‘Regeringen’, pointSize: 3″ maxdays=”95″ colors=”‘#FF0000′,’#FF00FF’,’#DC143C’,’#777777′” type=”ScatterChart” usepostdate=”1″ chartname=”Finanslov-2014-Reg-HTS” category=”Meningsmåling” total=”1″]

Meningsmålinger for støttepartiet Enhedslisten siden udspillet:
[pot field1=”Ø” maxdays=”100″ height=”400″ options=”title: ‘Enhedslisten’, pointSize: 3″ colors=”‘#000000′” type=”ScatterChart” usepostdate=”1″ chartname=”Finanslov-2014-Enhedslisten” category=”Meningsmåling” maxdays=”95″]

Meningsmålinger for oppositionen siden udspillet:
[pot field1=”C” field2=”I” field3=”K” field4=”O” field5=”V” maxdays=”100″ height=”600″ options=”title: ‘Oppositionen’, pointSize: 3″ colors=”‘#228B22′,’#33CCFF’,’#FF8C00′,’#9400D3′,’#0000FF’,’#777777′” type=”ScatterChart” usepostdate=”1″ chartname=”Finanslov-2014-Opp-HTS” category=”Meningsmåling” total=”1″ maxdays=”95″]

Kilder: Meningsmålinger udført af Epinion for DR, TNS Gallup for Berlingske, Greens Analyseinstitut for dagbladet Børsen, Megafon for TV 2 og Politiken, Rambøll/Analyse Danmark for Jyllands-Posten, Voxmeter for Ritzaus Bureau, Wilke for Jyllands-Posten og YouGov for metroXpress samt

  1. nyhederne.tv2.dk og nyhederne.tv2.dk.
  2. b.dk og politiken.dk.
  3. mx.dk og mx.dk.
  4. politiken.dk.
  5. fm.dk, b.dk, dr.dk og politiken.dk.
  6. borsen.dk.
  7. denkorteavis.dk.
  8. Regeringsgrundlaget.
  9. jyllands-posten.dk.
  10. bt.dk, jyllands-posten.dk, b.dk, jyllands-posten.dk, b.dk, jyllands-posten.dk.
  11. jyllands-posten.dk, bt.dk, jyllands-posten.dk.
  12. b.dk, jyllands-posten.dk.
Dette indlæg blev udgivet i Berlingske, Børsen, Den Korte Avis, DR, Finanslov, Grafik, Medier, metroXpress, Politik, Politiken, TV 2, Udspil. Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Oplæg til finansloven 2014

Der er lukket for kommentarer.