Prognosen, der gik galt

Epinion udførte en Exitprognose for Danmarks Radio op til kommunalvalget d. 19/11-2013.
Desværre havde Epinion lavet en eller flere metodiske fejl i prognosen, der ramte voldsomt forkert for Socialdemokraternes stemmeandel. Dette fik statsminister Helle Thorning-Schmidt til at holde en tale præget af nederlag på landsdækkende tv foran de socialdemokratiske partimedlemmer i spillestedet Vega, København.
Den første måling var åbenbart baseret på 160 tilkendegivelser ved valgsteder på valgdagen samt 584 målinger foretaget lørdag, søndag og mandag: I alt 744 deltagere i målingen. Dette svage numeriske grundlag kombineret med de forudsigelige problemer med at estimere et landsdækkende resultat ud fra observationer af lokale valg burde have fået DR til at ikke bringe målingen.
På trods af en udgift for DR på 250.000 danske kroner til Epinion for at lave målingerne på valgdagen, så valgte DRs nyhedschef, Ulrik Haagerup, at ikke ville forsvare beslutningen overfor Danmarks befolkning, hvis han samtidig bliver konfronteret med en kritiker, i TV 2 News programet “Presselogen”. Konsekvensen blev at kritikeren ikke kom til orde, men det gjorde Ulrik Haagerup.
Den eksterne kritik fra andre medlemmer af pressen og meningsmålingsinstitutter såvel som DRs egen “lytternes og seernes redaktør”, Jacob Mollerup, har været meget stærk.
Tilsyneladende har kritikken den effekt at DR opgiver brugen af exitprognoser og exit-polls i forbindelse med lokal- og regionalvalg, men ikke ved landsdækkende valg.

Læren af denne affære bør være:

  1. Det på ingen måde er trivielt at lave retvisende målinger af politiske forhold.
  2. Det er meget nemt at lave graverende fejl – selv for ellers erfarne meningsmålere.
  3. Det er relevant at offentliggøre metodevalg og antal deltagere i målingen.

DRs side for meningsmålinger har de offentliggjort følgende udtalelse:

DR Nyheder har besluttet foreløbig ikke at offentliggøre de almindelige løbende politiske index eller andre politiske meningsmålinger. DR har bedt en ekstern ekspert analysere vores målingers metodik og kvalitet, og først når resultatet af den undersøgelse foreligger, beslutter vi hvordan DR fremadrettet vil benytte meningsmålinger som grundlag for journalistiske historier.

Kilder: dr.dk, jyllands-posten.dk, b.dk, ekstrabladet.dk, jyllands-posten.dk, ekstrabladet.dk, jyllands-posten.dk, altinget.dk, voxmeter.dk og billede.

Dette indlæg blev udgivet i DR, Epinion, Institut, Medier. Bogmærk permalinket.

En kommentar til Prognosen, der gik galt

Der er lukket for kommentarer.